Mikroskoplar çeşitleri nelerdir?
Mikroskop Tarihi: Genel Bakış
Mikrobiyoloji alanının evrimi, yapısal morfolojileri ve mekanizmaları da dahil olmak üzere mikroorganizmaları tanımlama, görüntüleme, gözlemleme ve anlama ihtiyacını ortaya koydu. Mikrobiyolojinin kapsamı, yalnızca mikroskopla incelenebilen ve gözlemlenebilen organizmaları ve çok küçük ajanları incelemektir.
Bilimsel olarak ilk basit mikroskop iki Hollandalı bilim adamı tarafından keşfedilmiş olmasına rağmen, gözlük yapan babası Zaccharias Janssen ve babası Hans, lenslerini bir tüp içinde birleştirerek lenslerini ilk deneyen ve yakındaki nesnelerin daha yakından göründüğünü gözlemlediler. ve daha büyük. Bu olay bilimsel bir buluş olarak yer almamasına rağmen bilimsel evrimin yolunu açmıştır.
Mikrobiyoloji Tarihinden, amatör bir Mikrobiyolog Antony Van Lewnehoueek, gölet suyunda noktalar gibi görünen küçük canlı organizmaların varlığını gözlemlemesini sağlayan ilk basit mikroskobu yaptı. Basit mikroskobu, iki gümüş plaka arasında tutulan çift dışbükey cam mercekten oluşuyordu.
Mikrobiyolojide mikroskop uygulaması, görüntülerini büyütmek için büyüterek hücrelerin ve mikroorganizmaların görselleştirilmesini geliştirdi.
Işık mikroskobu, optik mikroskop olarak da bilinir.
Mikroskop nedir kaça ayrılır?
Işık mikroskopları nelerdir?
Işık mikroskobu nedir?
Bir ışık mikroskobu, çok küçük nesneleri algılamak ve büyütmek ve onları büyütmek için görünür ışığı kullanan bir biyoloji laboratuvarı aleti veya aracıdır.
Numune üzerine ışığı odaklamak için lensler kullanırlar, onu büyüterek bir görüntü üretirler. Numune normalde mikroskobik merceğe yakın yerleştirilir.
Mikroskobik büyütme, mikroskobu oluşturan merceklerin türüne ve sayısına bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Lens sayısına bağlı olarak iki çeşit mikroskop vardır: i. e Basit ışık mikroskobu (tek bir mercek kullandığı için büyütme oranı düşüktür) ve Bileşik ışık mikroskobu (en az iki mercek seti, bir objektif mercek ve bir göz merceği kullandığı için basit mikroskopla karşılaştırıldığında daha yüksek büyütme oranına sahiptir) . Mercekler bu şekilde hizalanmıştır, görüntünün verimli bir şekilde büyütülmesi için ışığı bükebilirler.
Işık mikroskobunun işlevi, bir görüntü üretmek için çok küçük ve şeffaf bir numuneden bir ışık huzmesini odaklama yeteneğine dayanır. Görüntü daha sonra görüntüleme için büyütme için bir veya iki mercekten geçirilir. Numunenin şeffaflığı, ışığın kolay ve hızlı nüfuz etmesini sağlar. Numuneler bakteriden hücrelere ve diğer mikrobiyal partiküllere kadar değişebilir.
Işık mikroskobu prensibi (optik mikroskoplar)
Daha önce bahsedildiği gibi, ışık mikroskopları bir görüntüyü bir cam mercek kullanarak görselleştirir ve büyütme, merceğin ışığı bükme ve bir görüntü oluşturan numuneye odaklama yeteneği ile belirlenir. Bir ışık ışını bir ortamdan diğerine geçtiğinde, ışın arayüzde bükülür ve kırılmaya neden olur. Işığın bükülmesi, bir maddenin ışık hızını ne kadar yavaşlattığının bir ölçüsü olan kırılma indisi ile belirlenir. Işığın bükülmesinin yönü ve büyüklüğü, ara yüzü oluşturan iki ortamın kırılma indeksleri tarafından belirlenir.
Camdan havaya daha düşük kırılma indisine sahip bir ortam normalde ışığın nüfuzunu hızlandırır ve ışığın normalden uzaklaşmasına neden olur ve ışık, havadan cama gibi daha büyük bir kırılma indisine sahip bir ortamdan geçirildiğinde normalde yavaşlar ve yüzeye dik olarak normale doğru eğilir.
Bu iki ortam arasına yani su ve hava arasına bir cisim konursa, bu durumda bir prizma, prizma ışığı bir açıyla bükecektir. Mikroskobik mercekler böyle çalışır, ışığı belli bir açıyla bükerler. Işık ışınlarını alan mercek (dışbükey), ışınları odak noktası (F noktası) olarak bilinen belirli bir noktaya odaklar . Merceğin merkezine ve odak noktasına olan uzaklığın ölçüsü odak uzaklığı olarak bilinir.
Bir mikroskop, gücü önceden belirlenmiş lensler kullanır, yani bir merceğin gücü odak uzaklığı ile doğrudan ilişkilidir, yani kısa odak uzaklığı, nesneleri uzun odak uzaklığına sahip merceklerden daha fazla büyütür.
Mikroskopi, kesinlikle bir çözünürlük faktörü ile çalışır; burada çözünürlük, bir merceğin birbirine yakın bir şekilde paketlenmiş küçük nesneleri ayırt edebilme yeteneğidir. Bir ışık mikroskobunun çözünürlüğü, lens sisteminin sayısal bir açıklığı ve kullandığı ışığın dalga boyu tarafından belirlenir; sayısal bir açıklık, numune aydınlatıldığında üretilen ışık dalga boylarının bir tanımıdır.
Işığın dalga boyları tarafından belirlenen, onları iki ayrı varlık olarak ayıran iki nesne arasındaki minimum mesafe (d), numuneyi aydınlatan ışığın dalga boyu (Lambda, λ ) ve sayısal veriler kullanılarak bir Abbe denklemi ile hesaplanabilir. açıklık (NA, n sin Ɵ) yani d=0.5 λ/n sin Ɵ
Işık mikroskobu çeşitleri (optik mikroskop)
Mikrobiyolojinin gelişen alanıyla birlikte, mikroskoplar
Örnekleri görüntülemek için kullanılan, tümü lens kullanan hem basit hem de bileşik ışık mikroskoplarıdır. Aradaki fark, basit ışık mikroskoplarının büyütme için tek bir mercek kullanması, bileşik merceklerin ise büyütme için iki veya daha fazla mercek kullanmasıdır. Bu, bir dizi lensin, bir lensin görüntüyü ilk lensten daha fazla büyüteceği şekilde yerleştirildiği anlamına gelir.
Modern Işık Mikroskopları türleri şunları içerir:
- Parlak alan Işık Mikroskobu
- Faz Kontrast Işık Mikroskobu
- Karanlık Alan Işık Mikroskobu
- Floresan Işık Mikroskobu