SIBO’nun tanımı (ince bağırsakta bakteriyel aşırı çoğalma)
Tarihsel olarak SIBO’nun tanımı, bağırsak, genetik ya da postoperatif karakterin anatomik anomalileri bağlamında (özellikle aşırı büyüme sendromundan etkilenen hastalarda: ince bağırsakta anormal bakteri gelişimi) bağlamında bakteri hiper proliferasyonuna dayanıyordu. Bakteriyel sayım 1 × 105 cfu / ml’nin üzerindeyken tanısal kriterler olarak kabul edilir. Ancak son otuz yılda, bu tür bakteriyel hiper proliferasyonun birçok başka bağırsak hastalığında mevcut olabileceğine dair artan bir şüphe var; bunlardan bazılarında bakteri sayısı sağlıklı bireylerden daha yüksektir, ancak 1 x 105 cfu / ml’den düşüktür. Bu, SIBO yerine aşırı büyüme sendromunun teşhisinde klasik kriterlerin daha iyi belirtildiği sonucuna varmıştır.
Belirti ve bulgular
SIBO genellikle şişlik, şişkinlik, karın ağrısı ve ishal gibi spesifik semptomlarla kendini gösterir. SIBO hastalarının çoğu, kilo kaybı, steatorreo, malnütrisyon, eklem ağrıları (eklem ağrısı); Bunlar SIBO’nun Billroth II ile ilişkili olduğu hastalarda ve sadece aşırı durumlarda (özellikle ince barsak bypasslı veya kısa bağırsak sendromlu hastalarda) tezahür eden bir vitamin ve mineral eksikliğidir (lipo-çözünür vitamin A ve D, vitamin B12, demir). SIBO çeşitli lokal veya sistemik bozukluklara bağlı olabileceğinden, semptomatoloji altta yatan soruna bağlı olarak değişebilir. Semptomların gravitesinin ince bağırsakta bulunan bakteri miktarıyla orantılı olup olmadığı açık değildir.
Glikoz nefes testine kim girebilir?
Test, şişkinlik, hapsolmuş hava, diyare, şişlik ve karın krampları bulunan mide-bağırsak rahatsızlıklarını bildiren hastalarda kullanılabilir.
Glikoz nefes testi nasıl çalışır?
Test, düzenli aralıklarla plastik bir torba içinde, suda (GLUCOSE) çözünmüş belirli bir şekerin alımından önce ve sonra solunan hava numunelerinin toplanmasından oluşur. Sınav 2 saat sürer.
H2 Nefes Testi için hastanın hazırlanması
Test ağız yoluyla yapılır (boş mideyle).
- Muayene öncesi 30 gün boyunca müshil ve antibiyotik kullanmaktan kaçının
- Muayene öncesi 15 gün boyunca probiyotik kullanmaktan kaçının (laktik fermentler, yoğurt, süt ve diğer hayvan kökenli türevleri). Badem sütü, soya sütü ve yükselen süt tüketilebilir)
- Sınavdan önceki 12 saat içinde zorunlu olmayan ilaçları kullanmaktan kaçının. Muayene gününde hasta, Eutirox’tan kaçınarak kan basıncı ve kalp gibi “hayat kurtarıcı” ilaçlar almaya devam edebilir.
- Doktor, muayene sırasında hastanın önemli ishal olmadığından emin olmalıdır.
Muayeneden önceki gün hastanın sadece aşağıdaki durumlarda diyet yapması gerekir:
Kahvaltı: | kısıtlama yok |
Öğle yemeği: | öğleden sonraları atıştırmalardan kaçınarak, öğleden sonra saat 2.30’dan önce biraz yağ ile süslenmiş bir tabak pirinç |
Akşam yemegi: | biftek veya haşlanmış balık veya salata ile soya hamburger |
- Muayene öncesi günün 9’undan itibaren hastanın ağzından tamamen boş olması gerekir (ancak serbestçe su içebilir)
- Muayene sabahında hasta dişlerini her zamanki gibi bir diş fırçası ve diş macunu ile temizlemeli ve ardından ağız boşluğunu ağız yıkaması ile durulamalıdır.
Hasta sigara içmeden ve / veya fiziksel egzersiz yapmadan NIL-BY-MOUTH olmalıdır.
Kit Bileşenleri – kod. H2GBT
- 50 g glikoz sertifikalı “gıda sınıfı” sertifikalı 25 adet şişe
- 25 + 25 x Kapanış kelepçeleriyle donatılmış nefes toplanması başına ısıyla mühürlenmiş steril torbalar
LactoBreath
Kötü emilim veya Laktoz intoleransı tanısı için H2 Nefes Testi.
Laktoz Nedir?
Laktoz, iki şekerden oluşan bir disakkarittir: glikoz ve galaktoz. Memeli sütündeki karbonhidrat prensibidir. İnsan sütünde yaklaşık% 7 oranında bulunur. Laktozun doğru bir şekilde sindirimi, onu kolayca sindirilebilir iki karbonhidrat: Glikoz ve galaktoz içine bölen LACTASE enziminin bağırsaklarındaki mevcudiyetine bağlıdır. Sütte olduğu gibi laktoz bütün türevlerinde bulunur: süt ürünleri, peynir, krema, krema, dondurma, vb.
LACTASE açığı ve Laktoz intoleransı
Laktoz intoleransı veya daha doğru olarak laktoz mal sindirimi, bu şekeri içeren gıdaların alımından sonra ortaya çıkan, laktaz enziminin duodenum bağırsak hücreleri tarafından zayıf bir şekilde üretilmesi ve laktozun parçalanması ile oluşan gastrointestinal rahatsızlıklar ile karakterize edilen bir durumdur. Glikoz ve galaktoza bu formda emilebilir. Bu, bazen belirtildiği gibi bir alerji değildir: nihai süt alerjileri aslında sütte bulunan belirli proteinler tarafından desteklenir. Laktoz intoleransı, karbonhidratların emiliminin en yaygın şeklidir ve her yaştan insanı etkiler. Hoşgörüsüzlük birçok insanda, sık sık acılarının nedeninin farkında olmadan, doktoru sık sık yanlış yönlendiren bir dizi mide-bağırsak rahatsızlığı ile kendini gösterir.
Teşhis ve terapi
Teşhis nefes testi ve duodenum biyopsisi ile ve spesifik kan testleri ile mümkündür. Özellikle pediatrik yaşta sık görülen bir “geçici” laktoz intoleransı vardır. Bu durumlarda, ilkel bir neden (örneğin enfektif gastroenterit) geçici bir laktoz açığına neden olabilir. Bu nedenle pediatride, gastroenteritin ilk gününde sütün laktaz açığı olarak verilmesinden kaçınılması iyi bir uygulamadır, sindirilmemiş laktoz diyare kötüleşebilir. Terapi diyet şeklindedir ve diyette laktoz içeren gıdaların azaltılmasını veya tamamen çıkarılmasını gerektirir.
H2 Nefes Testi
H2 Nefes Testi, ideal emme kapasitesi çalışması, oral-temele geçiş ve pankreas fonksiyonunun incelenmesi gibi, aslında az bilinen bir tekniktir. Bu test sıklıkla belirli karbonhidratlara toleranssızlık teşhisi amacıyla yapılan araştırmalara dahil edilir. Yutulduktan sonra normal şartlarda laktoz, bağırsak laktazından, daha sonra ince bağırsak içine emilen glikoz ve galaktoza bölünür; laktaz eksikliği varsa, laktoz, kısmen kan dolaşımına geçen ve akciğerlerdeki hava yoluyla elimine edilen hidrojen ve karbondioksitin yer aldığı çeşitli gazlar üreten bakteri florası ile fermente edilen kolona ulaşmaz. Hidrojen Nefes Testi’nin dayandığı prensip budur.
Laktoz nefes testini kim yapabilir?
Test, sütün alımını ve türevlerini takiben şişkinlik, hapsolmuş rüzgar, ishal, abdominal distansiyon ve kramplar gibi mide-bağırsak rahatsızlıklarını bildiren hastalarda yararlı olabilir.
Laktoz nefes testi nasıl çalışır?
Test, düzenli aralıklarla, suda (laktoz) içinde çözülmüş bir spesifik şekeri içmeden önce ve sonra solunan hava örneklerinin toplanmasından oluşur. Test dört saat sürer.
H2 Nefes Testi için hastanın hazırlanması
Test ağız yoluyla yapılır (boş mideyle).
- Muayene öncesi 30 gün boyunca müshil ve antibiyotik kullanmaktan kaçının
- Muayene öncesi 15 gün boyunca probiyotik kullanmaktan kaçının (laktik fermentler, yoğurt, süt ve diğer hayvan kökenli türevleri). Badem sütü, soya sütü ve yükselen süt tüketilebilir)
- Sınavdan önceki 12 saat içinde zorunlu olmayan ilaçları kullanmaktan kaçının. Muayene gününde hasta, Eutirox’tan kaçınarak kan basıncı ve kalp gibi “hayat kurtarıcı” ilaçlar almaya devam edebilir.
- Doktor, muayene sırasında hastanın önemli ishal olmadığından emin olmalıdır.
Muayeneden önceki gün hastanın sadece aşağıdaki durumlarda diyet yapması gerekir:
Kahvaltı: | bir fincan çay |
Öğle yemeği: | Haşlanmış pirinç bir tabak biraz yağ ile giyinmiş |
Akşam yemegi: | Tavuk göğsü / ızgara veya haşlanmış hindi / haşlanmış balık |
- Muayene öncesi günün 9’undan itibaren hasta tamamen ağızdan boş olmalıdır (ancak serbestçe su içebilir).
- Muayene günü 07: 00’dan itibaren hasta ağızdan sıfır kalmalı, dişlerini yıkamayı, sigara içmemeli, spor yapmamalı veya fiziksel egzersiz yapmamalı
- Ağız boşluğunun ilk yoksunluktan 30 dakika önce% 0,2,% 0,2 oranında donöre ridin ile yıkanması önerilir.
- Test sırasında sigara içmek, içmek, yemek yemek, sakız veya şekerleme yapmak, yorucu fiziksel egzersiz yapmak yasaktır
Test sırasında, hasta belirli bir miktarda laktoz almalı ve sonraki 3 saat içinde bir torbaya solumalı ve böylece hava numuneleri üretmelidir . Bundan sonra solunan hava, içerdiği hidrojen miktarı için ölçülür. Laktoz mal emiliminde, laktoz alımından sonra ve metabolize etmesi gereken enzim yokluğunda ( laktaz ), bağırsakta mayalanma işlemleri gerçekleşir ve dolaşımda emilen hidrojen üretimi artar ve nefes yoluyla akciğerlerden atılır. Temel değerlere kıyasla laktoz alımından gaz üretiminin artması, deneğin laktoza karşı toleranssız olduğunu gösterir. Test olumlu kabul edilirsolunan havaya kaydedilen bir hidrojen zirvesi, laboratuara vardıklarında kaydedilen bazal değerlerden üstün olduğunda. Aksi takdirde test negatif kabul edilir . Son olarak, zirvenin ölçeğine göre, laktoz intoleransı hafif, şiddetli veya orta olarak sınıflandırılabilir .
Kit Bileşenleri – kod. H2LBT
- “Gıda sınıfı” sertifikalı 25 g laktoz içeren 25 adet şişe
- Kapama kelepçeleriyle donatılmış nefes toplanması başına 25 x Isı ile mühürlenmiş steril torbalar